Dumplings

Fakta om Dumplings

DN kallar det för Trendknyten ”- Vi säger bara ”DUMPLINGS Prova du också!

Vi tillverkar alla Dumplings för hand, ingen maskin eller robot utan massor av omtanke och kärlek i varje degknyte, som heter Dumplings eller Jiaozi som originalet heter i Kina

Fakta om Dumplings

(Källa: wikipedia.org)

Jiaozi (kinesiska: 餃子), är en traditionell kinesisk maträtt. I Sverige ibland kallad dumpling efter det vanliga engelska namnet, är en jiaozi närmast att likna vid en pirog; ett degknyte med fyllning.

Jiaozi kan delas in i tre grupper efter tillagning:
Shuijiao (水餃), ”vattenjiaozi”, kokas i vatten
Zhengjiao (蒸餃), ”ångjiaozi”, ångkokas
Guotie (鍋貼), ”pannstickare”, steks först och bräseras sedan

Av de tre sorterna är shuijiao den vanligaste och speciellt i Nordkina är det en mycket vanlig maträtt. Zhengjiao tappar inte formen under kokning som shuijiao gör och lämpar sig därför för finare knyten. Zhengjiao i olika former är själva basen för det kantonesiska kökets dim sum.

Dumplings

Sushi & Dumplings

Guotie är vanlig som ”gatuståndsmat” i stora delar av Kina men stekning är också ett sätt att värma upp gamla Dumplings (jiaozi). Degen till jiaozi består som regel enbart av mjöl och vatten, men grönsaksjuice kan också tillsättas för att få en önskad färg. Degen utkavlad till små tunna plattor kallas ”skinn” (pí 皮).

Fyllningen (xiàn 餡) till Dumplings (jiaozi) kan göras med i stort sett vad som helst, även om fläsk och kinakål antaligen är den vanligaste fyllningen. Dumplings (Jiaozi) kan också vara helt vegetariska. Fyllningen smaksätts vanligen med salt och hackad färsk ingefära.

Dumplings (Jiaozi)äts ofta med en dipsås, som regel med en bas av sojasås och vinäger ofta toppad av tillsatser som chilipeppar, jordnötssmör, sesamolja, etc. Dumplings (Jiaozi) har sedan länge spritts från Kina till Korea, där de är kända som mandu och till Japan, där de är kända som gyōza.

Vi göra alla former av Dumplings

Vi på Nia Hao Sushi & Dumplings gör givetvis Dumplings på begäran men i huvudsak har vi två alternativ av Dumplings, en kött eller en Kyckling variant av Dumplings